1o ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Έκθεση Αποτίμησης

Έκθεση αποτίμησης του Ομίλου

«Αξιόποινες Πράξεις και Τιμωρία»

 

Πρόκειται για Όμιλο που λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2022-2023 στο 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Καρδίτσας με θεματικό αντικείμενο τις κεντρικές έννοιες του Ποινικού Δικαίου, ήτοι το έγκλημα και την ποινή. Αρχικά, οι μαθητές και μαθήτριες του ομίλου είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν, κυρίως μέσω της μεθόδου μελέτης περίπτωσης, τους όρους που απαιτούνται για να στοιχειοθετηθεί έγκλημα κατά την έννοια του ποινικού κώδικα, διαδικασία που κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον τους. Το ενδιαφέρον των μαθητών του ομίλου διατηρήθηκε ακέραιο και στη συνέχεια, όταν το επίκεντρο των συναντήσεων μεταφέρθηκε στο ζήτημα της ποινής και δη της θανατικής ποινής. Προβολή ταινίας σχετικής με τη θανατική ποινή και «αγώνες» αντιλογίας επί των επιχειρημάτων υπέρ και κατά της θανατικής ποινής μεταξύ των δύο υποομάδων που διαμορφώθηκαν για το σκοπό αυτό ήταν μερικές από τις δράσεις που έλαβαν χώρα κατά την ολιστική διερεύνηση του παραπάνω ζητήματος. Εξίσου θετική είναι και η αποτίμηση της ενασχόλησης με τη θεματική ενότητα για την ποινική μεταχείριση ανηλίκων στην ελληνική έννομη τάξη, κατά την οποία οι μαθητές είχαν μάλιστα την ευκαιρία να ακούσουν και να συζητήσουν απευθείας με ένα θεσμικό όργανο (Επιμελητή ανηλίκων) που διαδραματίζει το δικό του κομβικό ρόλο στη διαδικασία που εκκινείται, όταν ανήλικος τυγχάνει κατηγορούμενος τέλεσης αξιόποινης πράξης. Σε σχέση πάντα με τις επιμέρους θεματικές ενότητες που διαπραγματεύτηκε ο όμιλος, πρέπει να ειπωθεί ότι, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό, δεν κατέστη εφικτό να συζητηθούν όλες οι θεματικές ενότητες που είχαν προβλεφθεί, λόγω διάθεσης σε ορισμένες θεματικές ενότητες περισσότερου χρόνου από αυτόν που αρχικά είχε σκοπό να διατεθεί, γεγονός που προέκυψε από το μεγάλο ενδιαφέρον των μαθητών για αυτές.

Ξεχωριστή στιγμή για τον Όμιλο αποτέλεσε η επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας, όπου οι μαθητές συνομίλησαν και έθεσαν τις ερωτήσεις τους τόσο στον κ. Ανακριτή του Πρωτοδικείου Καρδίτσας, όσο και στον κ. Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας, ενώ είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μία δικαστική αίθουσα και να γνωρίσουν τη χωροταξική δομή της.

Ιδιαίτερη μνεία επιβάλλεται να γίνει και στο ευφάνταστο επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων πάνω στις θεματικές ενότητες του ομίλου που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι ίδιοι οι μαθητές με μεγάλο ζήλο και όρεξη. «Η Απόδραση» είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων, όπου δύο τουλάχιστον παίχτες (φυλακισμένοι που προσπαθούν να αποδράσουν) καλούνται να διανύσουν μία διαδρομή, η προσπέλαση της οποίας προϋποθέτει καλές ζαριές και ορθές απαντήσεις σε ερωτήσεις γνώσεων πάνω στο έγκλημα και την ποινή. Στη διαδρομή, όμως, περιμένουν τους παίκτες και διάφορα εμπόδια, τα οποία, για να τα αντιμετωπίσουν, καλείται ο καθένας χωριστά να χρησιμοποιήσει και πάλι το όπλο της γνώσης συνεπικουρούμενος, όμως, και από την τύχη. Ποιος θα καταφέρει να αποδράσει πρώτος και να είναι ο νικητής; Αξίζει να σημειωθεί ότι την ολοκλήρωση της κατασκευής του παιχνιδιού ακολούθησε πρόσκληση των μαθητών του ομίλου προς τους καθηγητές του σχολείου μας να παίξουν μαζί τους να γνωρίσουν το παιχνίδι τους, εμπειρία που χαρακτηρίστηκε ως πολύ θετική από τα παιδιά.

Ενόψει όλων των ανωτέρω η συνολική αποτίμηση της δράσης του ομίλου κρίνεται πολύ ικανοποιητική, χωρίς ωστόσο να λείπουν σημεία -που εάν επαναλαμβανόταν ο όμιλος, δεν θα έχρηζαν βελτίωσης, όπως περισσότερες εκπαιδευτικές επισκέψεις, αλλά και δράσεις εξωστρέφειας του ομίλου.

Ιούνιος 2023

Οι Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί

Αναστασία Κουρκάκη, Νομικός

Παναγιώτης Τσίνας, Φυσικός

© 2024 - 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Καρδίτσας

Job Done! - Slumdog Team