(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε τις φωτογραφίες της εκδήλωσης)

 

           moleday- η Ημέρα του mole γιορτάζεται από τους χημικούς της Βόρειας Αμερικής κάθε χρόνο στις 23 Οκτωβρίου ανάμεσα στις 6:02 το πρωί και 6:02 το απόγευμα. Η ιδέα γεννήθηκε το 1980 απο τοMaurice Oehler  καθηγητή Χημείας στο Wisconsin  ο οποίος το 1991 δημιούργησε το Εθνικό Ίδρυμα ?Ημέρα του Mole?. Επισης γιορταζεται και σε  πολλά σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά.

           Η εκδήλωση που έγινε στο 1ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας είχε στόχο να προκαλέσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τη Χημεία και να ανακαλύψουν τη γοητεία της.

           Οι μαθητές της Β΄τάξης με πολλή προσοχή, ζύγισαν με μεγάλη ακρίβεια, ποσότητες ορισμένων χημικών στοιχείων και χημικών ενώσεων  που υπήρχαν στο εργαστήριο και αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένη ποσότητα mole. Τη δουλειά τους αυτή την παρουσίασαν σε όλα τα παιδιά του σχολείου, σε μια έκθεση που στήθηκε στο χώρο του σχολείου. Συγχρόνως τους ενημέρωσαν για την έννοια του mole και τη σύνδεσή του με άλλες βασικές έννοιες της χημείας.

             Το Mole ή γραμμομόριο (σύμβολο mol) ορίζεται ως η ποσότητα μιας δεδομένης ουσίας  η οποία περιέχει τόσα μόρια ή τυπικές μονάδες , όσα είναι ο αριθμός ατόμων που υπάρχουν σε ακριβώς 12 gΆνθρακα -12.

 Ο αριθμός ατόμων σε ένα δείγμα άνθρακα -12 που ζυγίζει 12 goνομάζεται Αριθμός Avogadro

 ( σύμβολο ΝΑ ). Πρόσφατες μετρήσεις δίνουν στον αριθμό αυτό την τιμή 6,02?1023

            Οι χημικοί έχουν υιοθετήσει την έννοια του molως ένα πρόσφορο μέσον για να διαχειρίζονται τους τεράστιους αριθμούς μορίων ή ιόντων που υπάρχουν στα δείγματα των ουσιών που μελετούν.

            Την προσπάθεια αυτή των παιδιών βοήθησαν : Ο Διευθυντής του Σχολείου Μιχάλης Παπανούσκας χημικός και οι καθηγητές Γκορίλα Χρυσούλα χημικός, Νομικός Αναστάσιος , Τσίνας Παναγιώτης, Ιωάννου Νίκος Φυσικοί,  και  Παπακώστα Σοφία βιολόγος.