ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ο Όμιλος με τίτλο <διατροφική αγωγή και παραγωγή καινοτόμων τροφίμων>, αποτελεί συνέχεια του ομίλου <διατροφή και υγεία> που λειτούργησε επιτυχώς το σχ. Έτος 2023-2024 με υπεύθυνους καθηγητές την κα. Παπακώστα Σοφία Βιολόγο και την κα. Χαρσούλα Αθηνά Φυσικό.
Στόχος του ομίλου είναι να συνεχίσει την μελέτη του ρόλου της διατροφής στην σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου και ιδιαίτερα των εφήβων. Επέκταση της μελέτης αυτής αποτελούν τα τρόφιμα, δηλαδή οι ουσίες που άμεσα ή μετά από επεξεργασία χρησιμοποιούνται για την διατροφή του ανθρώπου.
Σε συνεργασία λοιπόν με Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και με επιστήμονες που εξειδικεύονται σε θέματα διατροφής και παραγωγής τροφίμων, θα προσπαθήσουμε:
1.Να επεκτείνουμε και να τελειοποιήσουμε το ερωτηματολόγιο που αφορά τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων. Το ερωτηματολόγιο αυτό θα συμπληρωθεί διαδικτυακά από μαθητές των σχολείων του Ν.Καρδίτσας. Τα αποτελέσματα του θα παρουσιαστούν και θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης και συμπερασμάτων σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των νέων.
2.Να παράγουμε στα εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την βοήθεια των καθηγητών και των σπουδαστών του Τμήματος, καινοτόμα προϊόντα, όπως υγιεινά σνάκ, μπάρες δημητριακών, χυμούς φρούτων εμπλουτισμένα με βιταμίνες.
Απώτερος στόχος του ομίλου λοιπόν, είναι να εμπνεύσουμε στους μαθητές μας την υιοθέτηση ενός μεσογειακού μοντέλου διατροφής που θα αναφέρεται όχι μόνο στις διατροφικές τους συνήθειες αλλά σε ολόκληρο τον τρόπο της ζωής τους.